De verschillende classificaties zijn bedoeld als een aanbeveling voor ouders, opvoeders, maar ook voor kinderen en jongeren zelf. Het kan hen wijzen op het feit dat bepaalde media-inhoud schadelijk zou kunnen zijn en dus een negatief gevolg of negatieve invloed zou kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind of de jongere. De classificatie duidt aan voor welke leeftijd de schadelijke effecten kunnen optreden (bijvoorbeeld 12+ wijst erop dat de inhoud schadelijke effecten kan hebben voor kinderen jongeren dan 12) en/of welk type inhoud schadelijke effecten kan veroorzaken (bijvoorbeeld geweld).
De classificatie is enkel een richtlijn en moet als leidraad gebruikt worden om te bepalen of een kind of jongere al dan niet naar de media-inhoud kan kijken. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouder(s) of voogden van de minderjarigen om te bepalen of het kind/jongere al dan niet mag kijken naar een programma. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de individuele verschillen tussen kinderen en jongeren. Sommigen kinderen en jongeren kunnen immers, eventueel met de nodige begeleiding, wel met bepaalde content om, anderen dan weer niet. Deze evaluatie ligt bij de verantwoordelijke volwassenen.
Wegwijs in de digitale wereld van je kind met MediaNest
Op zoek naar informatie, tips & gespreksstarters om je kind te begeleiden in de digitale wereld? Ontdek alles over thema’s zoals schermtijd, (online) reclame, geschikte inhoud, sociale media en meer op MediaNest.