Zoek een programma

Aanmelden mijn burgerprofiel

GoedGezien

Wil je weten of een programma schadelijke inhoud bevat? Dan kan je dat in deze centrale databank opzoeken.

Alle leeftijden
Leeftijd 6
Leeftijd 10
Leeftijd 12
Leeftijd 16
Geweld
Angst
Seksuele inhoud
Verslavende middelen
Grof taalgebruik
Negatieve beeldvorming

Hoe werkt GoedGezien?

Het doel van GoedGezien is minderjarigen te beschermen voor programma’s die hun lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling zouden kunnen aantasten door hen te behoeden voor content die schadelijk zou kunnen zijn en inadequaat is binnen de ontwikkelingsfasen waarin ze zich bevinden. Concreet gaat het om het toekennen van een leeftijdsclassificatie en, indien van toepassing, inhoudsclassificaties die aangeven dat de desbetreffende inhoud voor minderjarigen jonger dan de leeftijd die getoond wordt in de leeftijdsclassificatie een schadelijke invloed kan hebben.

Wat is GoedGezien?

In overleg met de Vlaamse omroepen, dienstenverdelers en verschillende experten implementeerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een uniform classificatiesysteem voor audiovisuele media, genaamd GoedGezien. Het doel van GoedGezien is om kijkers, aan de hand van leeftijds- en inhoudsclassificaties, te waarschuwen voor potentieel schadelijke inhoud van tv-programma’s.

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke inhoud bevat.

Meer informatie

Leeftijd 6

Omdat het empathisch vermogen van kinderen tussen 6 en 9 jaar nog in volle ontwikkeling is, kunnen ze moeilijk inschatten wat de gevolgen van gedrag kunnen zijn en zich nog helemaal laten meeslepen in de emotie van de content. Ze zijn daarom heel snel te overhalen tot het nabootsen van gedrag. Expliciet angstaanjagende inhoud, inhoud met expliciet geweld en druggebruik en/of overmatig alcoholgebruik zonder enige educatieve doelstelling of context kunnen schadelijk zijn.

Meer informatie

Leeftijd 10

Kinderen van 10 en 11 jaar zijn al een stuk sterker in hun denkvermogen. Ze leren denken in oorzaak-gevolg, maar door hun gebrek aan ervaring in deze wereld kunnen ze niet altijd alles een juiste plaats geven wat hen kwetsbaar maakt voor bepaalde expliciete inhoud. Bovendien zijn ze nog steeds (en meer dan pubers) uitermate beïnvloedbaar. Dit alles maakt dat expliciet geweld, angstaanjagende beelden en druggebruik en/alcohol misbruik in een gunstige context en expliciete seksuele beelden negatieve emoties bij deze doelgroep kunnen teweegbrengen.

Meer informatie

Leeftijd 12

Jongeren tussen 12 en 15 jaar experimenteren met het verleggen van hun grenzen, zoeken naar helden waarmee ze zich kunnen identificeren en zijn vaak uit op spanning en kicks. Wanneer deze drie kenmerken gecombineerd worden, leidt dit automatisch tot enige voorzichtigheid met het aanreiken van inhoud waarin helden gevaarlijk gedrag vertonen, zonder enige gevolgen van dat gedrag.

Meer informatie

Leeftijd 16

Het betreft inhoud die binnen een wettelijk kader enkel toegankelijk is voor 18+, zoals pornografische content.

Meer informatie

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Meer informatie

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Meer informatie

Seksuele inhoud

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Meer informatie

Verslavende middelen

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Meer informatie

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Meer informatie

Negatieve beeldvorming

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Meer informatie