Zoek een programma

Aanmelden mijn burgerprofiel

Veelgestelde vragen

Hier vind je enkele van de meest gestelde vragen.

  • Waar worden de symbolen getoond?

    De symbolen worden getoond bij de start van een programma en na elke hervatting na een reclamepauze.

    Ook in de aankondigingsspot van een programma toont de televisieomroep de symbolen.

    Daarnaast moeten op elke programmadetailpagina  de leeftijdsclassificatie en alle doorslaggevende inhoudsclassificaties getoond worden, indien van toepassing.

    Tot slot vind je de volledige classificatie van elk programma in onze databank. Daar kan je bekijken hoe een programma scoort op de verschillende inhoudsclassificaties en welke leeftijdsclassificatie het krijgt.

    Op een videoplatformdienst (zoals YouTube, TikTok, enz.) gelden er andere regels. Zie hiervoor de desbetreffende FAQ.

  • Hoeveel symbolen moeten er getoond worden?

    Als er een leeftijdsclassificatie getoond wordt, toont de televisieomroep daarnaast maximaal twee inhoudsclassificaties tijdens een uitzending. De omroepen zijn niet vrij om te bepalen welke twee inhoudsclassificaties getoond zullen worden. Dit zijn steeds de twee “zwaarste” inhoudsclassificaties die doorslaggevend geweest zijn om tot de leeftijdsclassificatie te komen. In geval van een leeftijdsclassificatie AL, wordt er geen inhoudsclassificatie getoond, met uitzondering van grof taalgebruik.

    Op de programmadetailpagina worden naast de leeftijdsclassificatie alle inhoudsclassificaties getoond die doorslaggevend geweest zijn om tot de leeftijdsclassificatie te komen.

    In de databank worden naast de leeftijdsclassificatie alle inhoudsclassificaties getoond, ook de inhoudsclassificaties die niet doorslaggevend geweest zijn.

  • Hoe gebeurt de classificatie?

    De classificatie gebeurt door de omroepen op basis van een handleiding die het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met experten heeft opgemaakt.

  • Wat zijn de inhoudsclassificaties?

  • Wat zijn de leeftijdsclassificaties?

  • Wanneer is een inhoudsclassificatie doorslaggevend?

    Een inhoudsclassificatie is doorslaggevend als deze mee de leeftijdsclassificatie van het programma bepaalt, namelijk de leeftijdsclassificatie die het programma uiteindelijk krijgt. Hieronder staan enkele voorbeelden waar en hoe je de inhoudsclassificaties zal te zien krijgen:

    In databank Waarde   Op het scherm Waarde
    Geweld 12 Leeftijdsclassificatie 12
    Angst 6 Inhoudspictogrammen Geweld, Verslavende middelen
    Seks AL    
    Verslavende middelen 12 In de detailpagina Waarde
    Grof taalgebruik Nee Leeftijdsclassificatie 12
    Negatieve beeldvorming AL Inhoudspictogrammen Geweld, Verslavende middelen

     

    In databank Waarde   Op het scherm Waarde
    Geweld 12 Leeftijdsclassificatie 12
    Angst 6 Inhoudspictogrammen Geweld, Grof taalgebruik
    Seks AL    
    Verslavende middelen AL In de detailpagina Waarde
    Grof taalgebruik Ja Leeftijdsclassificatie 12
    Negatieve beeldvorming 12 Inhoudspictogrammen Geweld, Grof taalgebruik, Negatieve beeldvorming

     

    In databank Waarde   Op het scherm Waarde
    Geweld 12 Leeftijdsclassificatie 16
    Angst 16 Inhoudspictogrammen Angst, Grof taalgebruik
    Seks AL    
    Verslavende middelen AL In de detailpagina Waarde
    Grof taalgebruik Ja Leeftijdsclassificatie 16
    Negatieve beeldvorming 12 Inhoudspictogrammen Angst, Grof taalgebruik
  • Is er altijd een leeftijdsclassificatie én een inhoudsclassificatie?

    Er is steeds sprake van een leeftijdsclassificatie. Als de televisieomroepen programma’s classificeren, zal dit steeds leiden tot één van de volgende leeftijdsclassificaties:

    De leeftijdsclassificatie AL moet niet getoond worden tijdens de uitzending, maar moet wel steeds getoond worden op de programmadetailpagina.
    Er is niet altijd sprake van een inhoudsclassificatie(s). In het geval van de leeftijdsclassificatie AL is er normaal geen sprake van een inhoudsclassificatie(s). Een uitzondering hierop is grof taalgebruik. Het symbool van grof taalgebruik kan getoond worden bij leeftijdsclassificatie AL.

  • Moeten alle programma’s en alle afleveringen op televisie geclassificeerd worden?

    Neen, uitzendingen van sportevenementen en sportwedstrijden, journaals, actualiteitsprogramma’s, muziekconcerten en liveprogramma’s op het moment van de live-uitzending moeten in principe niet geclassificeerd worden.

    Van reeksen hoeft niet elke aflevering geclassificeerd te worden: zij kunnen geclassificeerd worden op basis van een steekproef, waarbij in principe de zwaarst geclassificeerde aflevering de classificatie van de hele reeks bepaalt. Alternatief kunnen de televisieomroepen ervoor kiezen om een aflevering met een afwijkende zwaardere classificatie apart te classificeren. De omroep blijft in ieder geval verantwoordelijk voor de classificatie van elke aflevering.

  • Waarom zie ik andere symbolen op televisie dan in de bioscoop en op videogames?

    Voor tv-programma’s wordt GoedGezien als classificatiesysteem gehanteerd, wat valt onder de bevoegdheid van de minister van Media. De bioscopen vallen onder de bevoegdheid van de minister van Cultuur.  Daar wordt het Nederlandse systeem ‘Kijkwijzer’ gebruikt, waar bijvoorbeeld streamingplatform Netflix al mee werkt. Videogames hanteren het PEGI-systeem, waarbij de leeftijdsclassificatie aangeeft of het spel geschikt is voor spelers van een bepaalde leeftijd. PEGI beoordeelt dus de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad.

  • Waarom is er geen 18+ leeftijdsclassificatie?

    Omdat programma’s waarin pornografische beelden of beelden van nodeloos geweld voorkomen, versleuteld uitgezonden of aangeboden moeten worden, bevat het classificatiesysteem GoedGezien geen leeftijdsclassificatie 18+ (zie artikel 42 van het mediadecreet).

  • Waarom zie ik in de programmacatalogus van de televisieomroep nog geen classificaties van GoedGezien?

    Programma’s die door de televisieomroepen zijn opgenomen in de programmacatalogus die zij gebruiken voor hun niet-lineair aanbod, moeten uiterlijk drie jaar na de lancering van GoedGezien geclassificeerd zijn met toepassing van het nieuwe classificatiesysteem. In afwachting daarvan blijven de symbolen van het zelfregulerend systeem dat de omroepen eerder gebruikten (12+, 16+) verplicht. Echter, op het ogenblik dat programma’s uit de catalogus lineair worden uitgezonden of wanneer een classificatie beschikbaar is, moeten de televisieomroepen deze onmiddellijk classificeren. Concreet betekent dit dat de omroep de beschikbare classificatie moet overnemen of zelf een nieuwe classificatie moet uitvoeren. Het bijbehorende symbool moet meteen getoond worden. Dit geldt ook voor programma’s die na de lancering van GoedGezien aan de catalogus worden toegevoegd.

  • Waarom zie ik op de programmadetailpagina bij Proximus nog geen classificaties van GoedGezien?

    Voor de dienstenverdelers werd er een overgangsregime voor een specifieke situatie voorzien, omdat de invoering van het nieuwe classificatiesysteem voor een aantal spelers in de sector substantieel complexe(re) wijzigingen in het door hen gehanteerde systeem teweegbrengt. Daarom is het mogelijk dat, als je nog een oudere decoder van Proximus hebt, je nog geen classificaties van GoedGezien op de programmadetailpagina ziet. Indien van toepassing moet op deze programmadetailpagina’s wel 12+ of 16+ getoond worden.

  • Moeten de symbolen van GoedGezien niet op Facebook, YouTube en TikTok getoond worden?

    Op een videoplatformdienst mogen de televisieomroepen (inclusief de influencers en online content creators) GoedGezien toepassen, maar ze mogen ook het classificatiesysteem van het videoplatform zelf hanteren.

  • Moeten de symbolen van GoedGezien niet op buitenlandse streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ getoond worden?

    Alleen de televisieomroepen die zich bij de Vlaamse Regulator voor de Media moeten aanmelden  moeten de symbolen van GoedGezien tonen. Een overzicht van die omroepen vind je op de website van de VRM.

  • Hoe komt het dat de classificaties van eenzelfde programma bij twee verschillende omroepen niet dezelfde zijn?

    Als een programma geclassificeerd is door een omroep dan kan een andere omroep die hetzelfde programma uitzendt de eerdere classificatie overnemen. Dat is echter geen verplichting. Aangezien omroepen zelf verantwoordelijk gesteld zullen worden voor een foutieve classificatie (ook als ze deze overnemen van een andere omroep), moeten omroepen steeds de mogelijkheid hebben om een eigen classificatie door te voeren.

  • Kan het zijn dat AL niet getoond wordt?

    Dat klopt. Het symbool AL moet alleen getoond worden op de programmadetailpagina en niet tijdens de uitzending van het programma.

  • Mogen de omroepen zelf bepalen in welke volgorde de symbolen getoond worden?

    Nee, dat mogen de omroepen niet. Deze symbolen moeten in aflopende volgorde van zwaarte getoond worden:

     

  • Is er een evaluatie voorzien van GoedGezien?

    Eén jaar na de lancering van GoedGezien zal een commissie een evaluatie uitvoeren. Na deze evaluatie zal de minister van Media op elk moment kunnen beslissen om de commissie voor evaluatie samen te roepen.